Esbjerg Kommune: At pædagogerne i daginstitutioner i Esbjerg Kommune er pressede, er både den politisk ansvarlige for området samt den ansvarlige i forvaltningen godt klar over. Således har både Diana Mose Olsen, formand for Børn og Kultur udvalget, samt Anne Merethe Løvmose, der er dagtilbudschef, fokus på området.
- Der er ingen tvivl om, at det pædagogiske personale, hvad enten de er pædagoguddannede eller ej, løber stærkt for at få enderne til at mødes. Det er heller ikke en hemmelighed, at dagtilbudsområdet i Esbjerg Kommune er blandt de lavest normerede i landet, og det er jeg ikke nødvendigvis stolt af. Vi har i løbet af de sidste fire år opnormeret stort set hvert år, og jeg vil da ikke ligge skjul på, at jeg meget gerne ser at vi indfører minimumsnormeringer i Esbjerg kommune, men det er jo en prioritering der finder sted ved hvert års budgetforhandlinger, siger Diana Mose Olsen, som godt kan se, at der gennem det seneste halve år er landet en sand "gaveregn" af lovændringer på området.
- Til gengæld har vi igennem de seneste fire år arbejdet på, at al registreringsarbejde kun foregår igennem et enkelt system "Hjernen og Hjertet", og det er vi lykkedes rigtigt godt med. Vi uddanner også samtlige af kommunens pædagoger samt alle lederne for på denne måde at styrke og støtte op om deres faglighed og ruste dem til de forandringer, der altid vil komme. Så alt i alt prøver vi faktisk at styrke området, siger hun.
Skidt for medarbejderne
- Det er skidt for medarbejdere, at de bliver syge på grund af arbejdsmiljøet, det er skidt for børnene, og det er både dyrt og skidt for kommunen. Det psykiske og fysiske arbejdsmiljø ligger os meget på sinde. Såvel i hele kommunen, som i Børn og Dagtilbud, arbejder vi konstant på at sikre et godt arbejdsmiljø. Vi arbejder sammen med tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter på at styrke området, og vi søger at lette en del af det pres, som nogle medarbejdere føler, ved en række tiltag på arbejdsmiljøområdet, siger Anne Merethe Løvmose, som desuden rækker hånden ud mod frustrerede pædagoger.
- Det er så vigtigt, at disse medarbejdere går til deres nærmeste leder, sådan at der kan være en dialog om eventuelle uhensigtsmæssigheder. Hvis de ikke ønsker det, så er der både de lokale MED udvalg og de tillidsvalgte, man kan og bør gå til. Og hvis det ikke lykkes at blive hørt ad denne vej, så er man som medarbejder altid velkommen til at gå til eksempelvis mig, og i så fald vil jeg tage henvendelsen meget alvorligt, siger hun.